energiebesparing

Delen

7 tips om energie en euro’s te besparen

De energie- en gasprijzen swingen de pan uit. Her en der duiken tips op om te besparen. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap bundelt voor u de belangrijkste tips in één artikel. Zowel op lange als korte termijn kan u actie ondernemen om energie te besparen.

1) Stel uw thermostaat correct in.
Door uw woning niet de hele dag te verwarmen, bespaart u een aanzienlijk bedrag op uw energiefactuur. U kan de thermostaat zodanig instellen dat de verwarming een uur voor thuiskomst aanspringt én een uur voor het slapengaan terug uitschakelt.

2) Spring spaarzaam om met grote elektriciteitsverbruikers en schakel over op energievriendelijke toestellen.
Elektrotoestellen zoals een droogkast, een diepvries, een oven en een elektrische boiler zijn grote elektriciteitsverbruikers. Kijk even na of u het met een diepvries minder kan doen en gebruik zo weinig mogelijk de droogkast. Vervang oude toestellen die verwarmen of koelen (zoals een vaatwas, wasmachine, droogkast, koelkast, diepvries) die ouder zijn dan 15 jaar door een energievriendelijk alternatief. Schakel over op LED-verlichting. Het elektriciteitsverbruik van LED-verlichting is zodanig laag geworden dat alle andere types verlichting, zoals halogeenlampen en spaarlampen, voorbijgestreefd zijn.

3) Hou de kou buiten met tochtstrips.
Veel warmte ontsnapt door kleine kieren of slecht sluitende vensters en deuren. Kleef tochtstrips op plaatsen waar u de koude voelt binnenkomen en hang radiatorfolie achter radiatoren op buitenmuren. Met eenvoudig isolatiemateriaal kan u op korte termijn energie besparen. Opgelet: blijf uw woning voldoende ventileren. Gezonde binnenlucht blijft belangrijk.

4) Onderhoud uw gasketel.
Wist u dat een jaarlijks onderhoud van uw gasketel ervoor zorgt dat u gemiddeld 5% op uw energiefactuur kan besparen? Ook een lagere temperatuur voor het warm water in de ketel bespaart gas. Verlaag de toevoertemperatuur van de ketel van 80 °C naar 60 °C. Indien de woning al nageïsoleerd is, kan zelfs 50 °C mogelijk zijn. Vergeet ook niet om de leidingen van de verwarming in niet-verwarmde ruimten te isoleren.

5) ReNUveer en isoleer uw woning.
Heel wat warmte ontsnapt via de ramen, de deuren en het dak van uw woning. Isoleren is dus de boodschap. De woning houdt de warmte vast, u moet minder stoken én bijgevolg minder betalen. Hoe dikker de isolatielaag, hoe groter de besparing. Weet u niet waar te beginnen? Start dan met dakisolatie. Meer dan de helft van de warmte die de woning verlaat vindt een weg naar buiten via het dak. Een goed geïsoleerd dak is daarom extra belangrijk om de duur betaalde warmte niet kwijt te raken. Bijgevolg zorgt dakisolatie voor een aanzienlijke besparing op de energiefactuur. Daarnaast kan u ook heel wat besparen door oude ramen te vervangen door hoogredementsbeglazing of drievoudige beglazing.

6) Benut de zon: zonnepanelen en zonneboiler.
Door zelf stroom te produceren door middel van zonnepanelen en het zelfverbruik op te drijven, bespaart u aanzienlijk op uw energiefactuur. Door de gestegen elektriciteitsprijzen is de terugverdientijd van zonnepanelen ingekort. De terugverdientijd wordt bepaald door de kostprijs van de installatie, de elektriciteitsopbrengst en het verschil met de prijs van elektriciteit op het net. Hetzelfde geldt voor de zonneboiler, die de helft van de warm water productie kan verzorgen.

7) Ga voor een warmtepomp en warmtepompboiler.
Is uw woning goed geïsoleerd? Ga dan voor een warmtepomp. Een warmtepomp zorgt ervoor dat u geen gas meer nodig hebt. Daarnaast heeft u voor een warmtepomp minder energie nodig om een huis te verwarmen dan met een gasketel. Een warmtepomp wordt het best gecombineerd met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals vloer-, plafond- of muurverwarming. Heeft u nog een grote oude elektrische boiler? Vervang dit dan door een warmtepompboiler. Deze verbruikt drie keer minder elektriciteit dan een klassieke elektrische boiler.

Bron: energiesparen.be

Scroll naar boven