Delen

9 Tips voor een efficiënt gebruik van zonne-energie

Als je van plan bent om een huis te bouwen moet je al in de conceptfase rekening houden met verschillende zaken. Je kan investeren in zonne-energie en zo de investeringen én energiekosten voor de komende decennia laag houden. 

Bij de bouw van een nieuwe woning moet je rekening houden met deze basistips, zodat een zo groot mogelijk deel van uw energiebehoefte kan worden gedekt door zonne-energie. Als de oriëntatie van uw huis verkeerd is of als het dak in de schaduw staat, kan zelfs complexe technologie dit later niet meer goedmaken.

Dit zijn de 9 deskundige tips over de juiste manier om zonne-energie te gebruiken in nieuwbouwwoningen:

  1. Oriëntatie van het gebouw: kies voor oost en west
  2. Overdekte veranda op het zuiden
  3. Indien mogelijk, installeer dan grote ramen naar het oosten én westen
  4. Stem de capaciteit van de zonnegeneratoren af op uw elektriciteitsbehoefte
  5. 5 tot 6 vierkante meter zonnepannelen geven één kilowatt
  6. Indien mogelijk wek warm water elektrisch op
  7. Verwarming: warmtepompen op zonne-energie
  8. Geef de voorkeur aan Europese componenten en apparatuur
  9. Laat de installatie over aan de experts

1. Oriëntatie van het gebouw: kies voor oost en west

Men is algemeen van mening dat zonnegeneratoren alleen efficiënt zijn als ze op een zuidgericht dak worden gemonteerd. Deze visie is achterhaald. Het is beter om zonnepanelen naar het westen en oosten te oriënteren. Op die manier wordt de zonne-energieopbrengst beter over de dag gespreid en komt het ook overeen met de pieken in het verbruik, die meestal ’s morgens en ’s avonds plaatsvinden. Idealiter zijn er drie panelen: één op het oosten, één op het westen en één op het zuiden.

2. Overdekte veranda op het zuiden

Als het huis een plat dak krijgt, kunt u de zonnepanelen vrij oriënteren. Bij schuine daken moeten de panelen bij voorkeur naar het westen of oosten gericht zijn, wat betekent dat de gevel naar het zuiden gericht is. In zulke gevallen kan het wenselijk zijn om daar een uitgebreide zuidgerichte veranda te hebben én deze te bedekken met een zonnedak gemaakt van dubbelglas zonnepanelen.

In de zomer biedt deze veranda koele schaduw en beschutting in geval van onweersbuien. In de winter, wanneer de zon lager in de lucht staat en niet in de schaduw van het dak, brengt het licht in het huis en draagt het bij aan het verwarmingssysteem.

3. Indien mogelijk, installeer dan grote ramen naar het oosten én westen

Daken en muren die naar het westen en noordwesten gericht zijn, zijn gericht op wat in onze breedtegraden de windzijde is, d.w.z. waar de wind en de regen meestal vandaan komen. Grote ramen kunnen daarom het best altijd op het oosten (rijzende zon!) én het zuiden gericht zijn.

4. Stem de capaciteit van de zonnegeneratoren af op uw elektriciteitsbehoefte

Het is belangrijk om bewust te zijn van uw eigen elektriciteitsverbruik: Hoeveel kilowattuur wordt er verbruikt en wanneer. Als dat duidelijk is, kan de zonne-installatie overeenkomstig worden ontworpen. Een intelligent ontworpen zonnegenerator kan vanaf maart tot ver in de herfst voor elektriciteit zorgen. Voor de wintermaanden is het altijd nodig om op zoek te gaan naar een alternatieve energiebron.

5. 5 tot 6 vierkante meter zonnepannelen geven één kilowatt

4 zonnepanelen (60 cellen), wat overeenkomt met ongeveer 6 vierkante meter dakoppervlak, produceren minstens één kilowatt aan zonnecapaciteit. In de loop van het jaar produceren ze tussen de 900 en 1.100 kilowattuur zonne-energie.

6. Indien mogelijk wek warm water elektrisch op

Om een ideale zonne-energievoorziening in huis te hebben, moet u rekening houden met een aantal zaken met betrekking tot het energieverbruik. Als u slechts een beetje warm water nodig heeft (keuken, badkamer(s), sauna), is het beter om alle kranen uit te rusten met elektrische waterverwarmers of boilers. Onmiddellijke waterverwarmers hebben over het algemeen grote hoeveelheden elektriciteit nodig voor een korte periode.

Mits gebruik wordt gemaakt van (zeer) efficiënte apparaten, kan een vierpersoonshuishouden tegenwoordig zeer zuinig warm water produceren: zo lang als mogelijk worden apparaten op zonne-energie van het dak afgevoerd; pas als er in de herfst niet meer genoeg zon is, schakelen ze over op stroom van het net. Dit is technisch en hydraulisch veel goedkoper dan gasgestookte thermische systemen.

7. Verwarming: warmtepompen op zonne-energie

Bij de bouw van een nieuw huis hebben de woningbouwers ook de mogelijkheid om het verwarmingssysteem precies op hun behoeften af te stemmen. Over het geheel genomen zijn er twee periodes in het jaar waarin de warmte in het huis van belang is. In de zomer en de warmere weken in het voorjaar is de verwarming uit. In de overgangsperiode is enige verwarming nodig om een comfortabele temperatuur te handhaven. Alleen tijdens de koude weken is het verwarmingssysteem echt nodig.

Omdat volledig elektrische verwarmingssystemen nog steeds erg duur zijn, is het aan te raden om voor een hybride oplossing te kiezen: Warmtepompen gebruiken elektriciteit om het thermisch potentieel van de buitenlucht, de grond of het grondwater te concentreren en om te zetten in bruikbare warmte. Ook hier is het aan te raden om de pompen van de zonnegenerator op uw dak te laten draaien.

In eerste instantie is het van het grootste belang om het huis goed te isoleren. De warmtebehoefte is afhankelijk van hoeveel warmte er verloren gaat door de buitenmuren, het dak en de kelder (indien beschikbaar). Het verwarmingssysteem zal ook in staat moeten zijn om verliezen als gevolg van ventilatie op te vangen.

Over het algemeen zouden lucht-verwarmingspompen de eerste keuze moeten zijn, omdat ze goedkoop te kopen en eenvoudig te installeren zijn. Als er meer verwarmingscapaciteit nodig is, is het beter om te kiezen voor een geothermische warmtepomp. Zolang er voldoende zonnestroom van het dak komt, kunt u de warmtepomp daarop laten draaien.

8. Geef de voorkeur aan Europese componenten en apparatuur

Met de zonnegenerator en zijn componenten (zonnepanelen, bedrading, omvormers), met opslagunits (zonnebatterijsystemen) én met de nutsvoorzieningen (warm water, verwarming) kunt u het beste terecht bij huishoudelijke of Europese fabrikanten.

Dit betekent niet dat buitenlandse bedrijven niet in staat zijn om dergelijke componenten goed te bouwen, maar lokale aannemershebben meestal een betere service in geval van klachten of schade. Zeker, dergelijke producten kunnen duurder zijn dan de concurrentie uit het Verre Oosten. Maar goedkoop kopen betekent meestal twee keer kopen.

9. Laat de installatie over aan de experts

De installatie van de componenten en apparatuur moet onder alle omstandigheden worden uitgevoerd door getrainde technici. Deze technici en planners zijn bekend met meteorologische en regionale omstandigheden en hebben vaak al soortgelijke systemen en gebouwen geïnstalleerd. Zeer belangrijk: betrek de technicus al in de planningsfase bij het proces. De architecten vinden het misschien niet leuk, maar ze zijn het ook niet die uw energierekeningen betalen.

Een ander cruciaal punt: U kunt een goed installatiebedrijf – naast hun referenties – vertellen dat ze naast implementatie en bliksembeveiliging ook het onderhoud vanaf het begin voor hun rekening nemen.

Je kan experts vinden in LommelPelt én Mol.  
Wil je meer info over energiezuinig bouwen? Klik dan hier.

Scroll naar boven