Delen

Bouwen betaalbaar houden

Tijdens deze tip(s) van de week geven we uitleg bij hoe je bouwen betaalbaar kan houden en leggen we uit wat je zeker moet weten!

Hoe houd je je nieuwbouwwoning betaalbaar?

Een compact ontwerp, een goed indelingsplan, geen ingewikkelde bouwdetails en weloverwogen materiaalkeuzes maken een woning al een stuk beter betaalbaar. Kijk na welke ruimtes je nodig hebt en welke kunnen wegvallen. Ingewikkelde bouwdetails (bv. siermetselwerk, dakkapellen, erkers) vergen meer tijd om uit te voeren. Dergelijke details leiden ook gemakkelijker tot problemen of vergen achteraf meer onderhoud.

Wat zijn de belangrijkste uitgavenposten als je verbouwt?

Belangrijke onkostenposten bij de renovatie van een woning zijn onder andere de vervanging van het dak, het buitenschrijnwerk en de beglazing, de vloeren, de vernieuwing van de elektriciteit, verwarmingsinstallatie, keuken en badkamer. Hou in je budget altijd een voldoende grote marge, bijvoorbeeld 15%, voor onverwachte (meer)kosten.

Hoeveel kun je lenen?

Essentieel is dat je de terugbetaling van een lening kunt dragen. Maak een financieel plan op jouw maat en hou je daaraan. Hou in dat plan rekening met mogelijk hogere woonkosten, grote toekomstige uitgaven, de gewenste levensstijl en een eventuele gezinsuitbreiding.

Scroll naar boven