thuisbatterij 1

Delen

Budget voor premie thuisbatterij 2021 verhoogd

De verkoop van thuisbatterijen zit sinds begin 2021 in de lift. Door de stijgende elektriciteitsprijzen en de komst van de digitale meter zijn er sinds begin 2021 bij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) al bijna 10.000 premies voor een thuisbatterij aangevraagd. Voor 2021 was er een totaal budget van 22 miljoen euro voorzien. Door de grote vraag dreigt het budget net voor het einde van het jaar uitgeput te geraken. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir maakt 5 miljoen euro extra budget vrij, om alle premies die in 2021 worden aangevraagd, correct te kunnen vergoeden.

Met een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen kan u een deel van de zonnestroomproductie die u niet onmiddellijk zelf verbruikt tijdelijk opslaan in een thuisbatterij. Een thuisbatterij zorgt ook voor een lagere belasting van het distributienet. Een thuisbatterij kost al snel 4.000 tot 8.000 euro, afhankelijk van de grootte van de thuisbatterij. Een thuisbatterij kan uw zelfverbruik van stroom van uw zonnepanelen doen stijgen van gemiddeld 30% naar 60% en meer. De terugverdientijd is erg afhankelijk van de specifieke situatie van het gezin en de installatie. U goed informeren, is de boodschap. Op de website van het VEKA kan u via een simulator op basis van de juiste parameters ook uw eigen rekening maken en de terugverdientijd simuleren.

Volgend jaar daalt de premie voor een thuisbatterij naar maximaal 1725 euro. Deze dalende premie houdt rekening met de dalende prijzen van een thuisbatterij.

Meer informatie over de premie voor thuisbatterij vindt u op de website www.energiesparen.be/thuisbatterij

Bron: www.energiesparen.be

Scroll naar boven