Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen is slim bouwen voor een levenslang wooncomfort. Het is zo efficiënt mogelijk omgaan met ruimte, energie, water en materialen. Investeer in de toekomst, investeer in duurzaam bouwen!

duurzaam bouwen

Wat is duurzaam bouwen?

Om een duurzaam gebouw te realiseren dien je bij het ontwerp en de uitvoering rekening te houden met volgende punten:

1. Bouw vooruitziend en flexibel

Bedenk een compact bouwvolume en een juiste oriëntering van het huis (vensters op het zuiden).
Bouw een woning die gemakkelijk aangepast kan worden in functie van onze veranderde behoeften (bv. als we ouder worden).

2. Isoleer en ventileer

Een goede isolatie (vloerisolatie, muurisolatie en dakisloatie) zorgt voor een aanzienlijke daling van uw verwarmingskosten
en betaalt zich snel terug. Een goede isolatie gaat altijd gepaard met een goede ventilatie. Ventilatie wil zeggen dat verontreinigde lucht afgevoerd en vervangen wordt door verse lucht. Dit kan zowel natuurlijk (met eenvoudige ventilatieroosters) als mechanisch (met een aandrijfsysteem) gebeuren.

3. Plaats een energiezuinige verwarmingsketel en gebruik duurzame energie

Minimaliseer de centrale verwarming
(op olie of gas) en gebruik alternatieve of bijkomende energiebronnen zoals zonnewarmte en windkracht.

4. Bespaar op leidingwater

Benut zo goed mogelijk regenwater (WC, wasmachine, buitenkraan, binnenkraan voor schoonmaken) en minimaliseer het gebruik van leidingwater (voeding en persoonlijke hygiëne).

5. Gebruik kwalitatieve materialen

Gebruik milieuvriendelijke materialen in functie van voldoende duurzaamheid (lang hun functie kunnen vervullen), lage-energie-inhoud en na gebruik eenvoudig verwerkbaar, afbreekbaar of recycleerbaar. Zorg er verder voor dat de gebruikte materialen correct worden aangewend en dat ze voldoen aan een keuring.

En duurzaam bouwen rendeert!

Duurzame producten gaan niet alleen langer mee maar ook vergen ze minder onderhoud en werken ze energie- en waterbesparend. Energie en water worden steeds schaarser en dus ook steeds duurder. Bovendien zijn er heel wat subsidies te krijgen van de Vlaamse overheid, het gemeentebestuur, de provincie en je netbeheerder. 

Energiezuinig bouwen...

Energiezuinig bouwen is een verplichting voor elke nieuwbouw, het is een investering in de toekomst en levert je een goedkopere energiefactuur op.

Scroll naar boven