huis slopen

Delen

Nieuwbouw tijdelijk aan 6% BTW

De federale overheid gaat vanaf 01/01/2021 t.e.m. 31/12/2022 een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% toepassen voor alle nieuwbouw woningen en nieuwbouw appartementen waarbij hiervoor op het bouwperceel de afbraak van een gebouw werd uitgevoerd. Dit betekent voor de kopers een besparing van enkele tienduizenden euro’s door het wegvallen van 15% btw.

Aan welke regels dienen de kopers te voldoen om in aanmerking te komen?

  • Het moet gaan om de aankoop van een nieuwbouw huis of appartement waarin u zelf, als zijnde natuurlijk persoon, gaat wonen en dit voor min. 5 jaar lang.
  • Het verlaagde btw-tarief wordt voorbehouden voor de enige en eigen privéwoonst. U mag geen eigenaar zijn van bijkomend vastgoed, met uitzondering van vastgoed dat u geërfd heeft of waarvan u het vruchtgebruik of naakte eigendom heeft.
  • Het verlaagd btw-tarief is niet van toepassing voor verhuurders, tweedeverblijvers en vennootschappen.

Aan welke regels dient de bouwheer, promotor of verkoper te voldoen om in aanmerking te komen?

  • Het nieuwbouw vastgoedproject van de bouwheer wordt aanzien als een heropbouw; de bouwheer voerde voorafgaand afbraakwerken uit op het desbetreffende bouwperceel.
  • De bewoonbare oppervlakte van de nieuwbouw woning of het nieuwbouw appartement mag maximaal 200 m² bedragen.
    De bewoonbare oppervlakte wordt bepaald door de oppervlakte van alle woonvertrekken samen te tellen, gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de muren. (Met name de keuken, de woonkamer, de eetkamer, de slaapkamer(s), de bewoonbare zolder- en kelderruimten, de bureaus en alle andere voor huisvesting bedoelde ruimtes, op voorwaarde dat die ruimtes een minimale oppervlakte hebben van 4 m² en een minimale plafondhoogte van 2 meter.)
  • Alle btw verschuldigd bij de aankoop dient opeisbaar te zijn binnen de periode van 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2022.
Scroll naar boven