bouwwerf

Delen

Prijzen van bouwmaterialen 4,3% hoger op slechts 4 maanden tijd

De prijsindex van bouwmaterialen is sinds november vorig jaar gestegen met 4,3%. Op jaarbasis is dit een stijging van 13%. De Vlaamse Confederatie Bouw stelt vast dat deze prijsstijging ongezien is en vele malen groter is dan de consumptieprijzen. Deze laatste steeg in dezelfde periode met minder dan een procent.

Staalproducten 18% duurder in 4 maanden, producten van kunststof en natuursteen stijgen met 13% en 10%
Het is erg moeilijk om te anticiperen op dergelijke grote prijsstijging. Verschillende aannemers en opdrachtgevers komen zo voor onaangename verrassingen te staan. Partners in het bouwproces kunnen moeilijk anticiperen op prijsstijgingen die het gevolg zijn van ontwrichtingen op de internationale markten .

Ook problemen met leveringstermijnen
Aannemers melden ook dat de leveringstermijnen verschillende producten ook langer zijn geworden. Internationaal transport ondervindt door Covid-19 nog steeds hinder en ook de productie van grondstoffen is gedaald. De tijdige uitvoering van werken wordt hierdoor bemoeilijkt. De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt dan ook aan opdrachtgevers om rekening te houden met eventuele vertragingen die het gevolg zijn van problemen op de internationale markten.

 evolutie prijsindex bouwmaterialen

Ook problemen voor de rest van het jaar
Het ziet er bovendien niet naar uit dat deze situatie snel opgelost zal raken. Ook voor de rest van het jaar kunnen we ons verwachten aan hogere prijzen en producten die slechts met veel vertraging kunnen geleverd worden.

De Vlaamse Confederatie Bouw doet een oproep aan alle bouwpartners om gezamenlijk aan constructieve oplossingen te werken.

Bron: www.vcb.be

Scroll naar boven