energieverbruik

Delen

Vlaanderen maakt extra budget vrij om energieverbruik te verlagen

Op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir verhoogt de Vlaamse Regering de steun voor verbouwingen en warmtepompen in 2022 en 2023. De voorziene budgetten gaan van 440 miljoen euro naar 658 miljoen euro.

De komende jaren gaat Vlaanderen ook de uitrol van hernieuwbare energie versnellen en dus investeren in extra wind- en zonne-energie..

Sneller van het gas af

“In één klap gaan we sneller van het gas af, isoleren we beter onze gebouwen en beschermen we de portefeuille van onze middenklasse. Vlaanderen is klein maar maakt een groot verschil. We gaan investeren in een lager energieverbruik en lokale energieproductie voor de mensen interessanter en gemakkelijker maken. En we gaan tegelijk de uitrol van hernieuwbare energie versnellen om ons minder afhankelijk te maken van gas”, klinkt het bij Vlaams minister Zuhal Demir.

Een greep uit de maatregelen

Een belangrijke is de verhoging van de MijnVerbouwpremie vanaf 1 juli. De middenklasse kan tot 35 procent van de renovatiekosten terugkrijgen (i.p.v. 25 procent nu), geplafonneerd tot 17.500 euro. De lage inkomens zullen tot 50 procent van de renovatiekosten kunnen terugkrijgen, geplafonneerd tot 25.000 euro.

Het is de bedoeling vooral in te zetten op isoleren – dakisolatie, zoldervloerisolatie, nieuwe ramen, dubbel glas, buitenmuurisolatie – zodat het energieverbruik daalt.

Meer info vindt u op de website Mijn Verbouwpremie, met o.a. een simulator om na te gaan wat dit concreet betekent.

Daarnaast gaat de premie voor een hybride warmtepomp van 1.500 naar 2.000 euro. De premie voor een gewone warmtepomp verhoogt van 2.250 naar 3.000 euro. Dit geldt voor facturen in 2022 en 2023.

Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, komt er de MijnVerbouw-lening, tot 50.000 euro per wooneenheid, om de renovatie te prefinancieren.

Met het MijnVerbouwLoket kan de Vlaming straks op één centrale plaats terecht voor het aanvragen van premies.

De Energiehuizen krijgen extra financiering.

Bron: www.bouwunie.be

Scroll naar boven