zonnepanelen reinigen

Delen

Zonnepanelen reinigen of niet?

Het reinigen van zonnepanelen is een onderwerp waar veel verschillende meningen over bestaan. Sommige mensen zeggen dat het nuttig is om de opbrengst en levensduur van de panelen te verhogen, terwijl anderen beweren dat het overbodig of zelfs schadelijk is. Wat is nu de waarheid?

Zonnepanelen ‘reinigen of niet’ hangt af van een aantal factoren, zoals de locatie, de hellingshoek en de mate van vervuiling van de zonnepanelen. Over het algemeen geldt dat zonnepanelen in België weinig onderhoud nodig hebben, omdat ze een vuilafstotende laag hebben en de regen het meeste vuil wegspoelt. De opbrengstverschillen tussen een schoon en een vies paneel zijn klein en wegen meestal niet op tegen de schoonmaakkosten.

Er zijn echter ook situaties waarin het wel verstandig kan zijn om de zonnepanelen te reinigen, bijvoorbeeld als ze zich dichtbij een drukke weg of een industriegebied bevinden, als ze na een regenbui nog steeds vuil zijn, of als de opbrengsten structureel teruglopen. In dat geval is het belangrijk om de zonnepanelen op een veilige en voorzichtige manier te reinigen, zonder zeep, schuurspons of hogedrukreiniger te gebruiken. Je kunt dit zelf doen of overlaten aan een professional.

Scroll naar boven